Najnowsze artykuły

Co się dzieje z pszczołami zimą?

Dzień dobry pszczółki! Do wielkiego święta pozostał już tylko tydzień, więc oficjalnie wkraczamy w świąteczny nastrój. Tutaj w The Hive, być może...

Czytaj Więcej

Składniki kosmetyków pochodzenia mineralnego

Kosmetyki mineralne stosowane były już w starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji i Chinach. W latach 70. XX wieku stwierdzono, że puder mineralny jest w stanie całkowicie maskować niedoskonałości i zaczerwienienia skóry podczas jej rekonwalescencji po zabiegu chirurgicznym lub odnowie laserowej, jednocześnie nie powodując podrażnień. Wówczas do produkcji kosmetyków zaczęto wykorzystywać minerały zmniejszające poziom narażenia na delikatną skórę. Dopiero niedawno kosmetyki mineralne stały się powszechnie dostępne.

Co to są kosmetyki mineralne?

Kosmetyki mineralne składają się wyłącznie z prawdziwych, naturalnych minerałów, pokruszonych w pył. Nie zawierają substancji zapachowych, sztucznych barwników, alkoholu, talku, konserwantów i wszelkiego rodzaju wypełniaczy. Uznawane są za hipoalergiczne i antyseptyczne, dlatego są odpowiednie zarówno dla skóry bardzo suchej, wrażliwej, skłonnej do alergii, jak i osób ze skórą tłustą i problemami z trądzikiem. Wynika to z faktu, że minerały doskonale wchłaniają sebum. Nie bez powodu profesjonaliści zalecają stosowanie kosmetyków mineralnych po zabiegu peelingu - łagodzi zaczerwienioną, podrażnioną i zapalną skórę.

puder mineralny

Składniki kosmetyków mineralnych

Kosmetyki mineralne, jak sama nazwa wskazuje, składają się z minerałów, pigmentów i składników pochodzenia roślinnego. Każdy z nich ma dobroczynne właściwości i oddziałuje na skórę na swój sposób. Wszystkie składniki kosmetyków mineralnych są mielone, mikronizowane i mieszane w określonych proporcjach, nadając każdemu produktowi specyficzne właściwości organoleptyczne i dekoracyjne. Najczęściej jest to:

• mika (mika) - serycyt,

• dwutlenek tytanu,

• tlenek cynku,

• tlenki żelaza,

• azotek boru,

• karmin,

• ultramaryna,

Mika

To warstwowy glinokrzemian, jeden z najbardziej rozpowszechnionych minerałów na naszej planecie. Jest głównym składnikiem wszelkiego rodzaju kosmetyków mineralnych (puder, róż, cień do oczu, bronzer, korektor itp.). Poprawia jego teksturę, całkowicie zastępując tańszy talk w proszku. Po nałożeniu na skórę jest półprzezroczysty, ma lekki naturalny połysk. Zapewnia najbardziej naturalne krycie. Co ciekawe, w zależności od wielkości cząstek, mika-serycyt może nadać końcowemu produktowi mineralnemu matowy, satynowy lub połyskliwy połysk.

Dwutlenek tytanu

To biały pigment, który jest szeroko stosowany w różnych gałęziach przemysłu. W kosmetykach mineralnych dwutlenek tytanu pomaga ukryć niedoskonałości skóry, nadaje produktom „gęstość” po nałożeniu na skórę, nadaje sypkim pudrom właściwości podkładu. Dwutlenek tytanu to naturalny, fizyczny filtr słoneczny. W większym stopniu odbija promienie widma UVB. Dwutlenek tytanu jest obojętny chemicznie i biologicznie, hipoalergiczny. Odpowiedni nawet dla najbardziej wrażliwej i podrażnionej skóry.

Tlenek cynku

Występuje naturalnie jako mineralny cynkit. Biały pigment o właściwościach leczniczych łagodzi podrażnienia skóry. Leczy wypryski, trądzik i oparzenia słoneczne. Redukuje bakterie i stany zapalne w otwartych ranach. Tlenek cynku okazał się skuteczny w leczeniu trądziku, a nawet brodawek.

Azotek boru

Jest całkowicie bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych, ma właściwości antybakteryjne oraz wysoką zdolność adsorpcji w stosunku do sebum. Ma doskonałe właściwości adhezyjne (zdolność „przyklejania” się do skóry), co zapewnia wzrost odporności preparatów kosmetycznych z nim w składzie. Pomaga zapobiegać utracie wilgoci.

Tlenki żelaza

To pigmenty mineralne występujące naturalnie w postaci minerałów hematytu i magnetytu. Jest to jeden z pierwszych pigmentów używanych przez ludzi, zatwierdzony i szeroko stosowany do celów kosmetycznych i spożywczych. Tlenki żelaza występują w szerokiej gamie kolorów, od czerwonawo-brązowego do czarnego.

Karmin

To jasnoczerwony, naturalny pigment, prawdopodobnie jeden z najpopularniejszych i najbardziej znanych, ponieważ był używany przez plemiona Azteków i Majów w Ameryce Środkowej i Północnej. Jest zatwierdzony i szeroko stosowany do celów kosmetycznych i spożywczych.

Ultramaryna

To mineralny pigment występujący w naturze jako składnik kamienia półszlachetnego lapis lazuli. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „ultramarinus”, dosłownie „nad morzem”. Pigmenty ultramarynowe mają kolor od niebieskiego i fioletowego do różowego i czerwonego.

Kalcyt

To doskonały minerał dla skóry tłustej (używany do tworzenia organicznego podkładu ryżowego). Kalcyt to wszechstronny, przezroczysty składnik mineralny, który występuje naturalnie w postaci minerałów aragonitu, kalcytu i trawertynu. Jest to naturalny absorbent, który kontroluje wilgoć, aby skóra wyglądała świeżo. Nie wysysa naturalnego sebum ze skóry, a jedynie absorbuje jego nadmiar, dzięki czemu można go stosować do cery suchej, a także jako pomoc w rozszerzaniu porów.