Najnowsze artykuły

Kosmetyki mineralne do makijażu: jakie...

Używają ich gwiazdy filmowe, promują błyszczące magazyny, kupuje je wiele kobiet. Makijaż mineralny istnieje od lat 70. XX wieku i jest jednym z...

Czytaj Więcej

Najcenniejsze i najczęściej spotykane składniki kosmetyków naturalnych, które warto znać

Ostatnio w branży kosmetycznej na popularności zyskuje trend powrotu do podstaw, prostych składników i nieinwazyjnych zabiegów. Doprowadziło to do pojawienia się zainteresowania surowcami, które pozyskujemy bezpośrednio z natury, z których powstają naturalne kosmetyki.

Kosmetyki naturalne

Na etykiecie produktu kosmetycznego zwykle wyszczególnione są surowce użyte do jego produkcji. Kupując kosmetyki należy zwrócić uwagę na listę składników, aby mieć pewność, że działanie produktu będzie zgodne z deklaracją producenta. Jednocześnie należy pamiętać o zasadzie, zgodnie z którą substancje wchodzące w skład produktu kosmetycznego są zestawiane w kolejności od najwyższej zawartości do najniższej. Informacje te umożliwiają konsumentom dokonywanie świadomych wyborów przy zakupie kosmetyków.

Kosmetyki naturalne to produkty zawierające wyłącznie surowce naturalne - czyli surowce mineralne oraz składniki pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Ponadto muszą być otrzymywane w procesach takich jak filtracja, ekstrakcja, suszenie, destylacja, wyciskanie, mielenie, liofilizacja i przesiewanie. Pozyskiwanie surowców naturalnych powyższymi metodami fizycznymi, które nieznacznie oddziałują na materiał, pozwala na zachowanie jego wartości odżywczych, zawartych w nim witamin i składników odżywczych. Składniki pochodzenia zwierzęcego można wykorzystać do produkcji kosmetyków naturalnych tylko wtedy, gdy ich otrzymanie nie zagraża zdrowiu lub życiu zwierząt. Są to surowce takie jak miód, propolis, lanolina i mleko. W produkcji kosmetyków naturalnych dopuszcza się również stosowanie surowców kosmetycznych powstałych w wyniku procesów biotechnologicznych tj. mikrobiologiczne lub enzymatyczne. W ten sposób otrzymuje się np. Kwas hialuronowy. Oprócz surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w kosmetykach naturalnych można znaleźć również:

• różne rodzaje składników morskich (np. wodorosty),

• olejki eteryczne,

• nieorganiczne sole i tlenki minerałów,

• naturalne emolienty, barwniki, emulgatory (np. estry sacharozy),

• substancje czynne i naturalne środki konserwujące występujące w przyrodzie (kwas benzoesowy i jego sole, kwas benzylowy, kwas salicylowy).

Olejki eteryczne

Składniki z tej kategorii są często wykorzystywane w kosmetykach naturalnych. Olejki eteryczne mają wyjątkowe właściwości i zalety. Na przykład mogą regulować poziom hormonów w organizmie, utrzymywać i zachować młodość skóry.

Skuteczność tego składnika wynika z obecności fitohormonów, które w swoim działaniu są podobne do tych wytwarzanych przez organizm ludzki.

masło shea

Masło Shea

To jeden z przedstawicieli kategorii olejów roślinnych. Masło shea posiada szereg unikalnych właściwości - zmiękcza skórę, odbudowuje jej strukturę, tworzy warstwę ochronną, stymuluje produkcję kolagenu. Ten składnik musi być obecny w produktach do pielęgnacji suchej skóry, ponieważ uzupełnia brakujące tłuszcze.

Witaminy

Producenci kosmetyków naturalnych często dodają do kompozycji witaminy, które mogą rozwiązać różne problemy. Witamina A - wygładza nierówności, przywraca elastyczność, niweluje łuszczenie i przywraca naturalny cykl odnowy okrywy. Witaminy z grupy B - wzmacniają włókna kolagenowe, wygładzają naskórek, poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina C - chroni przed wolnymi rodnikami, zapewnia naturalny koloryt skóry, wyrównuje koloryt, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, utrzymuje elastyczność skóry właściwej.

Sok z aloesu

Ten składnik naturalnego pochodzenia ma silne działanie regenerujące, nawilżające, ochronne i łagodzące. Sok jest w stanie długo zatrzymywać wilgoć w skórze. Dzięki jego zastosowaniu skóra staje się wygładzona i napięta.

Białko roślinne

Białka pozyskiwane z roślin świetnie zmiękczają i nawilżają skórę. Tworzą film ochronny, przez który tlen przedostaje się do osłony. W kosmetyce stosuje się najczęściej hydrolizowane proteiny soi lub pszenicy oraz keratynę.

Olej kokosowy

Kokos, będący egzotycznym produktem kultury nasion oleistych, zwrócił szczególną uwagę kilkaset lat temu. Głównym tego powodem są wyjątkowe właściwości oparte na specjalnej kompozycji orzecha kokosowego i jego wytłoków. Ze względu na zawartość dużej ilości przydatnych składników olej kokosowy zasłużenie znalazł się na liście powszechnie stosowanych środków przeciwstarzeniowych. A także regenerująco i profilaktycznie.